Słodki
sekret
Przepis na ciasteczka idealne
SKŁADNIKI
- 200g masła
- 420g mąki
- 1 całe jajko
- 150g cukru pudru
- szczypta soli
- cynamon lub inne dodatki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło powinno być lekko twarde.
- Jajko zmiksować z cukrem pudrem, dodać masło i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodać przesianą mąkę i cynamon (lub inny dodatek). Ugniatać lub miksować do połączenia całości.
- Ciasto włożyć na ok 15 min do lodówki.
- Następnie na stolnicę wysypać mąkę i rozwałkować gładkim wałkiem ciasto, obsypać mąką, aby uniknąć przyklejania się ciasta do wałka. Następnie odcisnąć wzorki wałkiem Folkroll dociskając oburącz korpus wałka. Wyciąć ciasteczka foremką.
- Ciasteczka wstawiać do dobrze nagrzanego piekarnika 180°C na górną półkę. Czas pieczenia trwa około 5-7 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta.