Wałki do ciasta w pandy? A po co, na co to komu?

Wałki do ciasta we wzory to świetne narzędzie, dzięki któremu upieczecie wyjątkowe ciasteczka. Mamy w ofercie cztery rozmiary, w zależności od preferencji możesz wybrać wałek duży, średni, junior lub mini.

Zaskocz swoich znajomych pięknymi wypiekami i koniecznie zerknij na naszą sekcję wzorów zwierzęcych. Znajdziecie tam motywy dla miłośników psów, kotów, zwierząt egzotycznych i wiele innych, a to tylko jedna z kategorii, jakie dla was przygotowaliśmy. Z pewnością ciasteczka we wzory wywołają uśmiech i każdy będzie chciał schrupać takie ciasteczko. 

Wałki do ciasta stworzą piękne wzory na waszych wypiekach.


Grawerowany stempel do ciastek idealnie sprawdzi się, jeśli masz małą kuchnię. Stemple dostępne są w trzech kształtach prostokątne, okrągłe i kwadratowe. Odbijasz wzór stemplem, wycinasz ciasteczko foremką i gotowe! Dodatkowo możesz zamówić kilka wzorów i możesz piec tematyczne ciasteczka przez cały rok! Znajdziesz u nas wzory na każdą okazję. Dzień kobiet? Wielkanoc? Urodziny? Boże Narodzenie? Dzień kota? Koniecznie zajrzyj do naszego sklepu. A jeśli nie znajdziesz w naszej ofercie tego co spełnia twoją wizję, napisz do nas, z chęcią stworzymy wzór tylko dla ciebie. 


Stempel grawerowany Folkroll


Grawerowany wałek to świetna zabawa dla każdego! Chcecie wspólnie zrobić coś kreatywnego? Spędzajcie wspólnie czas, wypiekając ciasteczka w wasze ulubione wzory albo… odbijając je w plastelinie! Nutki, księżniczki, samochody, traktory, jednorożce i wiele innych wzorów dla młodszych i starszych dzieci znajdziecie w naszym sklepie. 


Wałek grawerowany Folkroll



Marzą ci się piękne pierniczki w cudne choinki albo gwiazdki?

Sprawdź, też wałki do ciasta ze wzorem świątecznym. Dzięki naszym wałkom grawerowanym możesz to osiągnąć. W naszej ofercie posiadamy całą gamę świątecznych motywów, nie tylko na Boże Narodzenie. W kategorii święta i inne okazje znajdziesz wzór na każdy wyjątkowy dzień. A jeśli czegoś ci zabraknie, daj nam znać, a postaramy się stworzyć coś specjalnie dla ciebie.  

W naszej ofercie znajdziecie motywy na Boże Narodzenia, Wielkanoc, roślinne, zwierzęce, związane z waszym hobby i wiele, wiele innych. 

Tworząc naszą ofertę, najpierw skupiliśmy się na wzorach nawiązujących do folkloru z różnych regionów świata. Potem powstały wzory świąteczne na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Następnie ruszyliśmy za tym co nas inspiruje i otacza, kwiaty, jedzenie, hobby. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie lub trafi na idealny prezent dla ukochanej osoby. 


Wałki do ciasta ze wzorem świątecznym


Grawerowany wałek do ciasta – tipy

Wałek grawerowany Folkroll jest zrobiony z solidnego drewna bukowego. Jest impregnowany certyfikowanym olejem do kontaktu z żywnością. Dlatego możesz spokojnie używać go w kuchni. Grawer jest głęboki, dzięki czemu wzory po upieczeniu są dobrze widoczne. Wałek jest osadzony na metalowej osi, co zapewnia wygodę jego użytkowania. 

Parę rzeczy, o których warto pamiętać podczas używania grawerowanych wałków. 

  • Do ciasta nie dodawaj proszku do pieczenia. Ciasto wyrośnie, ale wzór się rozmyje
  • Posyp rozwałkowane ciasto mąką, albo obsyp nią wałek grawerowany, w ten sposób unikniesz wchodzenia ciasta w szczeliny
  • Odbijaj wzór, starając się równomiernie dociskać korpus wałka, podczas rolowania, rób to w miarę wolno. 
  • Ciasto powinno być schłodzone w lodówce
  • Po skończeniu pieczenia najlepiej od razu wyczyść wałek pędzelkiem albo szczoteczką. Możesz też w miarę potrzeby umyć go pod bieżącą wodą. Po kontakcie z wodą zawsze odsącz z wałka nadmiar wody, a następnie zabezpiecz olejem. (może być zwykły olej słonecznikowy, lub rzepakowy)
  • Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza! 

Wałki do ciasta – przepisy

Szukasz prosty przepis na kruche ciastka? Podsyłamy przepis na idealne ciasteczka, które zawsze wychodzą! 

SKŁADNIKI

  • 420 g mąki
  • 150 g cukru pudru 
  • 200 g masła nie solonego
  • 1 jajko 
  • Szczypta soli 
  • Cynamon do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przesianą mąkę zmieszaj z cukrem pudrem, solą i cynamonem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Ugniataj ciasto rękami albo użyj robota planetarnego, do połączenia składników. Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na ok 15 min do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyjmij ciasto i podziel na części. Stolnicę posyp mąką lub połóż papier do pieczenia. Rozwałkuj jedną część ciasta gładkim wałkiem na ok 4 – 5 mm, posyp ciasto mąką i rozwałkuj wzór na cieście wałkiem Folkroll.

Wytnij ciasteczka foremką i ułóż na tacy do pieczenia. Powtórz czynność z kolejnymi częściami ciasta. Piecz przez ok 8 – 9 min, albo do zarumienienia się ciasta.