Walentynkowe ciasteczka z dżemem przepis

Walentynkowe ciasteczka z dżemem

Szukasz prostego przepisu na walentynkowe ciastka? Podsyłamy przepis na pyszne ciasteczka, które zawsze wychodzą! 

Składniki

  • 430 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru 
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 jajko 
  • do przełożenia: dżem lub konfitura z czerwonych owoców

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło i pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do połączenia składników (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 3 – 4 mm. Posypać rozwałkowane ciasto mąką i odbić wzór z wałka Folkroll.

Wyciąć foremką okrągłe ciastka, w połowie z nich wyciąć foremką małe serduszka. Położyć na
blaszce wyłożonej papierem i piec około 7 – 10 minut w temperaturze 180°C lub krócej, do zarumienienia ciastek.

Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce, przełożyć dżemem.

Ciastka z dżemem trzeba zjeść po przełożeniu. Od dżemu miękną i nie nadają się do długiego przechowywania.

Smacznego 🙂

Jeśli szukasz innych przepisów na ciasteczka z wzorem przejdź do naszej zakładki przepisy i pobierz ten który cię interesuje.


Wałki do ciasta

Wałki do ciasta stworzą piękne wzory na waszych wypiekach.