Stempel do ciastek to idealne rozwiązanie dla małych i dużych miłośników pieczenia! 

Zaskocz swoich znajomych pięknymi wypiekami i koniecznie zerknij na naszą sekcję wzorów zwierzęcych. Znajdziecie tam motywy dla miłośników psów, kotów, zwierząt egzotycznych i wiele innych, a to tylko jedna z kategorii, jakie dla was przygotowaliśmy. Z pewnością ciasteczka we wzory wywołają uśmiech i każdy będzie chciał schrupać takie ciasteczko. 

Stempel do ciastek we wzory to świetne narzędzie, dzięki któremu upieczecie wyjątkowe ciasteczka.


Grawerowany stempel do ciastek idealnie sprawdzi się, jeśli masz małą kuchnię. Stemple dostępne są w trzech kształtach prostokątne, okrągłe i kwadratowe. Odbijasz wzór stemplem, wycinasz ciasteczko foremką i gotowe! Dodatkowo możesz zamówić kilka wzorów i możesz piec tematyczne ciasteczka przez cały rok! Znajdziesz u nas wzory na każdą okazję. Dzień kobiet? Wielkanoc? Urodziny? Boże Narodzenie? Dzień kota? Koniecznie zajrzyj do naszego sklepu. A jeśli nie znajdziesz w naszej ofercie tego co spełnia twoją wizję, napisz do nas, z chęcią stworzymy wzór tylko dla ciebie. 


Stempel grawerowany Folkroll


Stempel do ciastek – tipy

Stempel do ciastek Folkroll jest zrobiony z solidnego drewna bukowego. Jest impregnowany certyfikowanym olejem do kontaktu z żywnością. Dlatego możesz spokojnie używać go w kuchni. Grawer jest głęboki, dzięki czemu wzory po upieczeniu są dobrze widoczne.

Parę rzeczy, o których warto pamiętać podczas używania stempla do ciastek. 

  • Do ciasta nie dodawaj proszku do pieczenia. Ciasto wyrośnie, ale wzór się rozmyje
  • Posyp rozwałkowane ciasto mąką, albo obsyp nią stempel, w ten sposób unikniesz wchodzenia ciasta w szczeliny
  • Odbijaj wzór, starając się równomiernie dociskać stempel, rób to w miarę wolno. 
  • Ciasto powinno być schłodzone w lodówce
  • Po skończeniu pieczenia najlepiej od razu wyczyść stempel pędzelkiem albo szczoteczką. Możesz też w miarę potrzeby umyć go pod bieżącą wodą. Po kontakcie z wodą zawsze odsącz ze stempla nadmiar wody, a następnie zabezpiecz olejem. (może być zwykły olej słonecznikowy, lub rzepakowy)
  • Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza! 

Stempel do ciastek – przepisy

Wspólnie odbijajcie ulubione świąteczne wzory na ciasteczkach grawerowanym stemplem!

SKŁADNIKI

  • 420 g mąki
  • 150 g cukru pudru 
  • 200 g masła nie solonego
  • 1 jajko 
  • Szczypta soli 
  • Cynamon do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przesianą mąkę zmieszaj z cukrem pudrem, solą i cynamonem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Ugniataj ciasto rękami albo użyj robota planetarnego, do połączenia składników. Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na ok 15 min do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyjmij ciasto i podziel na części. Stolnicę posyp mąką lub połóż papier do pieczenia. Rozwałkuj jedną część ciasta gładkim wałkiem na ok 4 – 5 mm, posyp ciasto mąką i odbij wzór na cieście stemplem Folkroll.

Wytnij ciasteczka foremką i ułóż na tacy do pieczenia. Powtórz czynność z kolejnymi częściami ciasta. Piecz przez ok 8 – 9 min, albo do zarumienienia się ciasta.

SMACZNEGO!