Słodki
sekret

Przepis na ciasteczka idealne

SKŁADNIKI
  • 200g masła
  • 420g mąki
  • 1 całe jajko
  • 150g cukru pudru
  • szczypta soli
  • cynamon lub inne dodatki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło powinno być lekko twarde.
  2. Jajko zmiksować z cukrem pudrem, dodać masło i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodać przesianą mąkę i cynamon (lub inny dodatek). Ugniatać lub miksować do połączenia całości.
  3. Ciasto włożyć na ok 15 min do lodówki.
  4. Następnie na stolnicę wysypać mąkę i rozwałkować gładkim wałkiem ciasto, obsypać mąką, aby uniknąć przyklejania się ciasta do wałka. Następnie odcisnąć wzorki wałkiem Folkroll dociskając oburącz korpus wałka. Wyciąć ciasteczka foremką.
  5. Ciasteczka wstawiać do dobrze nagrzanego piekarnika 180°C na górną półkę. Czas pieczenia trwa około 5-7 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta.

 

SMACZNEGO!
PLIKI DO POBRANIA
PRZEPISY SPECJALNE