Markizy z kremem czekoladowym przepis

Markizy z kremem czekoladowym przepis

Szukasz przepisu na markizy z kremem czekoladowym? Podsyłamy przepis na pyszne ciasteczka, które zawsze wychodzą! 

Składniki

  • 430 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru 
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 strąk wanilii 
  • krem czekoladowy

Sposób przygotowania

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka.

W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią.

Ugniatać ciasto do połączenia się składników (ciasto można również wyrobić w malakserze). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki
i rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm, podsypując lekko mąką. Rozwałkowane ciasto posypać mąką i odbić wzór z wałka Folkroll.

Wyciąć foremką ciasteczka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 – 10 min lub do zarumnienia się ciastek. Studzić na kratce. Ciasteczka przełożyć kremem czekoladowym tworząc markizy.

Smacznego 🙂

Jeśli szukasz innych przepisów na ciasteczka z wzorem przejdź do naszej zakładki przepisy i pobierz ten który cię interesuje.


Wałki do ciasta

Wałki do ciasta stworzą piękne wzory na waszych wypiekach.