Kruche ciastka przepis

Szukasz prostego przepisu na kruche ciastka? Podsyłamy przepis na pyszne ciasteczka, które zawsze wychodzą! 

Składniki

  • 420 g mąki
  • 150 g cukru pudru 
  • 200 g masła nie solonego
  • 1 jajko 
  • Szczypta soli 
  • Cynamon do smaku

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, cynamon i szczyptę soli. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i wbij jajko. Ugniataj ciasto rękami albo użyj robota planetarnego, do połączenia składników. Uformuj kulę ciasta i owiń folią spożywczą. Włóż ciasto na ok 15 min do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na części. Stolnicę posyp mąką lub połóż papier do pieczenia. Rozwałkuj jedną część ciasta gładkim wałkiem na ok 4 – 5 mm, posyp ciasto mąką i rozwałkuj wzór na cieście wałkiem Folkroll.

Wytnij ciasteczka foremką i ułóż na tacy do pieczenia. Powtórz czynność z kolejnymi częściami ciasta. Piecz przez ok 8 – 9 min, albo do zarumienienia się ciasta. 

Smacznego 🙂

Jeśli szukasz innych przepisów na ciasteczka z wzorem przejdź do naszej zakładki przepisy i pobierz ten który cię interesuje.


Wałki do ciasta

Wałki do ciasta stworzą piękne wzory na waszych wypiekach.